Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16332   

Phymatotrichopsis omnivora
Phymatotrichum Kök Çürüklügü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Phymatotrichopsis omnivora (Duggar) Hennebert = Phymatotrichum omnivorum Duggar fungal hastalik etmeni olup, genis yaprakli bir çok bitki etkilediginden dolayi oldukça genis bir konukçu dizisine sahiptir. Yorulmus arazilerde kurulan bahçelerde hastalik etkili olmaktadir. Sicak ve nemli havalarda toprak yüzeyinde fungusun spor yapilari gelisir ve infektelenen köklerin kabuk dokulari sari ve pamukumsu miseller ile kaplanir. Ölen kökler üzerinde fungusun hiflerden siyah renkli sklerotlari (dayanikli üreme organi) olusur ve bunlari toprakta görmek mümkündür. Fungal etmen bu üreme organlari sayesinde toprakda uzun yillar canli kalabilir ve konukçu dokusu ile temasa geçtiginde dogal açikliklardan ya da açilmis yaralardan girerek enfeksiyonlarini gerçeklestirir. Fungusun hifleri köklerde kolonize olur ve enfeksiyon yerinden itibaren 9 cm asagi ve yukari yayilabilir. Fungal etmen sicak, yüksek killi, kalsiyumlu ve pH 7.2-8.5 araliginda olan topraklari sever.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik bitkilerde ani solgunluk ve infekteli sürgünlerin ölümüyle karekterize edilmektedir. Yasli bitkilerde ise gelisme azalir ve canliligini kaybeder. Bitkinin toprak seviyesinden itibaren kökler üzerinde nekrotik lekeler olarak hastalik belirtisi gösterir. Iç kabuk ve kambiyum doku kahverengiye ya da siyaha döner ve ezilmis bir görünüm arzeder. Zamanla hastaliktan dolayi kök bogazi bölgeside fungal etmen tarafindan kusatilir ve bundan dolayida ani ölümler ortaya çikmaktadir. Kökler ölmeye baslayinca etkilenen bitkilerin yapraklari baslangiçta sariya döner ya da solmadan önce bronz bir renk alir. Hastaliktan dolayi kök bogazlarinda incelme ve geriye dogru ölümer de yaygin olarak görülür.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Bitkiler düzenli olarak beslemeli ve daha iyi kosullarda yetistirilmeli.
2. Toprak asitligini artiracak önlemler uygulanmali. Amonyum sülfat ya da amonyum fosfat gibi gübreler tercih edilebilir.
3. Toprak drenaji olan topraklar yetistiricilikte tercih edilmeli.
4. Daha önce pamuk ekimi yapilan bölgeler yetistircilik için tercih edilmemeli.
Kimyasal mücadele
Herhangi bir kimyasal ilaçlama önerilmiyor, gerek duyulursa koruyucu fungistler kullanilabilir.
K
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Phymatotrichopsis omnivora
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net